Duurzaamheid en innovatie

Fri

 

1

 

October

Twee trendy begrippen op de agenda van deze podcastaflevering: duurzaamheid en innovatie. Wat is het, hoe ga je ermee om en waar kan jij jezelf en je bedrijf verbeteren? Tips & tricks van 3 expertes in the field:

 

-      Jente Smit: freelance innovatiemanager bij Simmit, actief bij het kenniscentrum voor toekomstonderzoek Open Time én als operator bij Multi Skillz.

-      Julie Lietaer: co-CEO van ESG, oprichtster van Hack Your Jeans en CEO bij Ariadne Innovation.

-      Lieselotte Vantomme: businesscoach bij Howest en duurzaamheidsconsulente.

 

What’s in a name?

 

Wat is innovatie? Volgens de definitie spreek je over innovatie wanneer iets vernieuwend of grensverleggend is, wanneer je producten en diensten op een betere en effectievere manier aanpakt.

 

MAAR de dames aan tafel benadrukken vooral: pak een nood of een probleem uit de markt aan. Veel innovaties vandaag falen nog omdat ze te weinig met de eindconsument aftoetsen.

 

Het is niet omdat jij iets als een probleem ziet, dat dat in de markt ook effectief zo is.

 

Validatie is een heel belangrijk aspect. Het lean innovation process is daarom heel interessant, waarbij je een eerste versie ontwikkelt van je product (een MVP) en daarop al feedback vraagt. Dit helpt je bij verdere ontwikkeling, als dat mogelijk is natuurlijk. In ’t kort: start klein, durf loslaten en itereren.

 

Over bomen planten en zo

 

En duurzaamheid, hoe zit het daarmee? Wat is duurzaam ondernemen? Als ik iets vervuilends doe en ik ga dan twee bomen planten, ben ik dan duurzaam bezig? Duurzaam werken zit in je DNA en in het DNA van je bedrijf. Goed omgaan met je personeel gaat niet alleen over een pingpongtafel op kantoor. Inspiratie nodig? Check dan de SDG’s: daar kan je zien hoe jij kan bijdragen aan een duurzamere aanpak.

 

Hoe kan je hier meer over weten en beter mee omgaan? Wees proactief. Durf buiten je eigenspeelveld te kijken: bij andere sectoren of industrieën kan je net door de andere insteken veel bijleren. Bekijk het eens uit een andere hoek.

 

Innovatie & duurzaamheid zijn belangrijk voor onze economie en onze maatschappij. Soms wordt het moeilijk om jezelf te onderscheiden in het steeds groeiende speelveld.

 

Inspiratie,tips & tricks

 

We vroegen de dames waar zij hun inspiratie haalden en welke tips & tricks ze konden meegeven.

 

De belangrijkste tip is: zoek het niet te ver. Durf nieuwsgierig te zijn en vragen te stellen.Kijk eens wat er rond je allemaal is, want vaak zit het ook gewoon in kleine dingen. Maar toch een kort lijstje aan inspirerende projecten of mensen:

-      De Hangar Krowdies

-      Youssef Kobo met zijn project: a seat at the table

-      She did it

 

Mooie verhalen om te volgen:

-      Sustainable stories: zij brengen de 17 SDG’s in kinderverhalen

-      MyMachine: een innovatief project dat start vanuit een kinderdroom en opvolgt met een traject om die te realiseren

-      Tony’s Chocolonely: startte vanuit het idee omslavenarbeid uit de chocoladeindustrie weg te werken

 

Welke organisaties kunnen je boosten? Jente zat in het Bryo-traject van VOKA, een interessant traject voor starters! Ga zeker eens een kijkje nemen.

 

Ze verzamelden ook hun belangrijkste tips:

 

-      Durf hulp te vragen

-      Weet wat je waard bent, doe niet aanunderselling

-      Blijf trouw aan je eigen waarden, ook als hetmoeilijk wordt & durf nee te zeggen

-      Laat je niet afschrikken door advies dat nietmeteen in lijn ligt met wat je nastreeft: you do you

-      Begin eraan: het zal nooit perfect zijn, maardoor niet te weten hoe of wat doe je eigenlijk ook niks

-      Praat erover!

 

Beluister de volledige aflevering hier!

Foto's

No items found.

Nog interessante artikels

Website made by TROMPET & STORYTHING

By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.
²