Wat is ondernemen? We vroegen het aan 3 (a)typische ondernemers

Tue

 

30

 

March

Not your average podcast was de insteek. Laat ons 3 verschillende personen samenzetten over een topic waar ze wel iets over te vertellen hebben. Geen tunnelvisie, maar even alles opentrekken. 

Vanuit die optiek nodigden we Vincent Vanderbeck, Dieter Gerber en Aäron Leman uit. 3 heel verschillende profielen die hun visie brengen over wat ondernemerschap nu eigenlijk is. Een definitie voorbij het modewoord.

Wie zijn onze gasten?

Vincent Vanderbeck is een ondernemer in hart en nieren. Hij was 20 jaar actief binnen de Cronos Groep waar hij voornamelijk tech-bedrijven mee hielp in hun opstart. Sinds 2019 is hij chief catalyst bij Hangar K in Kortrijk, een co-creatiehub waar alle soorten ondernemers samenkomen: start-ups, scale-ups of grotere bedrijven. Hier gaat het er vooral om dat je nieuwe contacten kan leggen, of kan sparren met iemand uit een compleet andere sector.

Eén van die Hangar Krowdies, zoals de bewoners zichzelf noemen, is Dieter Gerber. Hij richtte Finix op, een onderneming die focust op AI-powered recruitment. Hoe kan je met artificiële intelligentie recruitment ondersteunen, dat is de centrale vraag waar hij zich dagelijks mee bezighoudt.

Onze derde gast is Aäron Leman, een industrieel designer en ondernemer in de creatieve sector. Met Karkas wil hij ideeën vormgeven en concepten bouwen. Hij startte zijn projecten al op als student voor hij de keuze maakte om zelfstandig te beginnen.   

Wat is ondernemerschap?

 Er wordt veel over gesproken, maar ondernemen, wat is dat nu in feite? Daar heeft iedereen vanuit zijn achtergrond een eigen definitie over. 

“Ondernemen is klimmen.”

 En dan gaat het niet alleen over de top bereiken, maar vooral over hoe je daar komt. Het is ergens aan beginnen waarvan je niet weet waar je zal eindigen.

“Ondernemerschap is een state of mind.”

 Misschien net een iets andere insteek, maar het gaat over attitude en wilskracht.

 “Ondernemen is gewoon iets willen vastpakken en tot een resultaat komen.”

Statements waar we graag over discussiëren.  

Deepdive in wat ondernemerschap is

Als je onderneemt dan kruisen heel wat uitdagingen je pad. Een aantal zaken, uitdagingen en tips kwamen aan bod.

Het belang van een mentor bijvoorbeeld: moet je dan echt alles alleen doen? Nee, helemaal niet. Je kan mensen, ondernemers of organisaties aanspreken die jou vooruit kunnen helpen. En het enige dat je moet doen is het gewoon durven vragen, want je zou ervan versteld staan hoeveel mensen je graag willen helpen.

Is ondernemen iets dat je kan leren? Gaat het om een mindset, een state of mind, of gaat het om bepaalde skills? Wat kan je bijleren en wat moet je gewoon al hebben?

Zijn er bepaalde kenmerken, eigenschappen of talenten van een ondernemer? We vroegen onze gasten hoe ze zichzelf omschrijven, maar we vroegen ook naar hun favoriete quote. Het ging van de iconische quote van Reid Hoffman

an entrepreneur is someone who will jump off a cliff and assemble an airplane on the way down

 tot: “beweeg, doe maar iets.”

Tot slot hadden we het over doelstellingen: welke doelen stel je jezelf, als je die stelt? Want als ondernemer werk je toch altijd naar iets toe...

Op zijn minst gesproken een interessant gesprek dus.

Welke tips moet je onthouden uit deze aflevering?

- Aäron liep stage bij Designregio Kortrijk. Hij wordt als ondernemer begeleid door Haven, waar hij een peter kreeg, namelijk Ruben van Bolwerk. Interesse in het lokale netwerk van ondernemers? Neem dan een kijkje in dit overzicht van het Kortrijkse ecosysteem. Aäron studeerde IPO aan HOWEST vanwaar hij ook Tuur Vermandere (Studio Castard) kent, nog een Kortrijkse ondernemer. 

- Dieter volgde het Bryo-traject van VOKA. Daarnaast sloot hij ook aan bij Start It @ KBC. Daar kreeg hij Saskia Kinds als mentor die hem nog steeds vooruit helpt.

 - Naast VOKA kwam ook netwerkorganisatie Etion kort ter sprake.

- Givmobuzze was een ondernemerstraject in Kortrijk waar Anjo zich eerder voor inzette om jonge ondernemers te steunen.

- Handige tip: klein beginnen en zaken proberen, volgens het principe vande Lean Start-up.

 - Het statuut van student-ondernemer komt ter sprake. Wil je meer weten over dat statuut en het verschil met dat van student-zelfstandige, dan kan je je alvast inlezen op de website van VLAIO.

BAKKEN info dus. Zit je toch nog met een vraag of wil je eens sparren over je idee? Neem dan zeker contact op.

  

De fantastische host van onze podcast is Anjo Wychuyse van Jungle. De podcast werd gemaakt onder de leiding en het ongelooflijke enthousiasme van Broos Claerhout van Quindo. Beeldmateriaal met dank aan het jong geweld van Trompet.

Foto's

No items found.

Nog interessante artikels

Website made by TROMPET & STORYTHING

By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.
²