Ondernemen: doe je dat samen of alleen?

Wed

 

18

 

August

 In de vijfde aflevering van de podcast hebben we het over teams. Marcheert dat, alleen ondernemen? Of is het beter om teamleden aan boord te halen?

 

Rond de tafel hebben we Madice van Pino, Thomas Denoulet van ExponentialGREEN en Karolien Plancke van VIVES hogeschool.

 

Ondernemen is een uitdaging, we stellen onze gasten de vraag hoe zij het in de ondernemerswereld aanpakken: in team of alleen?

 

Where the story begins…

 Sommige businesses starten vanuit een persoonlijk probleem of een eigen ervaring, zoals bij Madice. Maar evengoed kan een business ontstaan door onderzoeksprojecten op school, wat voor Thomas het geval is. In alle geval merkt Karolien op dat erdoor de hele COVID-situatie veel meer tijd is geweest om ideeën uit te werken.

 

Je business ontwikkelen kan op veel verschillende manieren. Er zijn acceleratoren die je business vooruit kunnen helpen zoals the Circular Kickstart, die focust op duurzame businessmodellen. En uiteraard kan je ook bij Start@K terecht.

 

But that is not where it ends…

 Thomas startte met een team van vijf voor een small businessproject, maar uiteindelijk haakten de teamleden af eens het serieuzer werd.

 

Je merkt dat het niet altijd evident is om het enthousiasme hoog te houden eens een schoolproject is afgelopen.

 

Wanneer er tijd moet geïnvesteerd worden, dan wordt het soms moeilijk.

 

Ondernemen is een stap in het onzekere en je moet bereid zijn om bepaalde risico’s te nemen. De echte motivatie om een onderneming te starten is belangrijk – da’s alvast een take-away. Wil je graag ondernemen vanuit een onderzoeksproject op school? Hou er rekening mee dat je niet altijd je teamleden mee op de kar zal krijgen.

 

The perfect match?

 Missie, visie, waarden, maar ook complementair zijn. Dat is wat onze gasten zoeken in een ideale businesspartner. Zoek naar die klik.

 

Madice werkt bewust alleen.

Met twee ondernemen werd precies plots een trend.

Dat was ook voelbaar bij ondersteunende programma’s.Maar een partner zoeken is makkelijker gezegd dan gedaan. Of het in de toekomst kan? Zeker, maar enkel met de juiste persoon. Een minpunt van alleen ondernemen: je moet altijd alles alleen beslissen. Een klankbord is handig.Maar dat kan je ook zoeken in een coach of je omgeving.

Maar wordt het soms niet allemaal wat teveel werk? Alleen gaje sneller, samen kom je verder. Agree or not? 

Hoe dan ook zijn afspraken binnen een team heel belangrijk.Want hoe verdeel je de taken, de aandelen, het bedrijf? En wat als iemand eruitwil stappen? Die zaken op papier zetten is belangrijk, want goede afspraken makengoede vrienden.

Wat als je alleen valt?

 Businesscoaches op de kennisinstellingen zijn de connectoren die ervoor zorgen dat studenten met vragen over ondernemen bij partijen terechtkomen die hen kunnen vooruit helpen. Dat gaat ook over het zoeken naar de juiste businesspartner. Ze reiken hun netwerk aan, maar het is nog steeds aan de ondernemers om er iets mee te doen. 

Maar ook voor niet-studenten zijn er opties. Bij VOKA bijvoorbeeld gaan ze graag met jou op zoek naar een passende coach – daar maakte Madice dankbaar gebruik van. 

Een board of advisors kan je helpen om ideeën af te toetsen. Bij Start@K doen we dat door middel van adviesraden met professionals uit verschillende businesses die je heel graag vooruit helpen. Nieuwe connecties maken? Probeer platformen zoals LinkedIn om je netwerk uit te breiden, of zeil mee op de Clubhouse-trend.

Het grote voorbeeld van onze gasten als het gaat over ondernemen? Dat hoor je in de aflevering – luister nu op Spotify.

 

 

 

Foto's

No items found.

Nog interessante artikels

Website made by TROMPET & STORYTHING

By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.
²